annemarie boorsma

Art Nouveau en Art Deco. Deel II

Januari/april 2019

Art Nouveau en Art Deco. Deel II

Deze cursus is inmiddels begonnen. Instromen is mogelijk

Art Nouveau en Art Deco09042018_0002Vanaf dinsdag 15 januari, donderdag 17 januari en vrijdag 18 januari 2019 worden cursussen kunstgeschiedenis gegeven van 12 lessen met als thema Art Nouveau en Art Deco, deel II.

Art Nouveau (of Jugendstil, of Sezessionstil, of Nieuwe Kunst), is een kunststijl die de architectuur, schilderkunst en de decoratieve kunsten beïnvloedde. Het is een internationale stijl die ontstond in de jaren rond 1890 en duurde tot het uitbreken van de eerste wereldoorlog. Typerend is de voorliefde van de kunstenaars/architecten/ontwerpers voor de asymmetrische belijning en de vloeiende organische structuren. Natuurvormen: planten, dieren, maar ook mensen (vooral vrouwen), waren favoriet. De Art Deco is verwant aan de Art Nouveau maar ontstond in de twintiger jaren en duurde tot ongeveer 1940. De vormgeving is ook decoratief, maar strakker en vaak symmetrisch. Zo is de Art Deco verwant aan het kubisme en wat de architectuur betreft aan de Amsterdamse School en De Stijl.

In deze cursus zal o.a. gesproken worden over de Haagse Art Nouveau architectuur. Zo komen architecten aan bod als Johannes Mutters jr.,  Karel de Bazel, Jan Willem Bosboom, Johannes Lorrie, Lodewijk de Wolf, Hendrik Petrus Berlage, Jan Buys, Jan Wils en Jan Olthuis. Ook wordt het prachtige glaswerk van de Fransman uit Nancy Emile Gallé besproken. Net zoals het glaswerk van de Amerikaan Louis Comfort Tiffany. Beroemd zijn de affiches van Alphons Mucha, geboren in Moravië, het huidige Tsjechië, maar wereldberoemd geworden in Parijs. Zeer vernieuwend en functioneel was destijds de architectuur van de Amerikanen Louis Henry Sullivan en Frank Lloyd Wright en de Duitser Peter Behrens. Natuurlijk wordt Antoni Gaudi besproken. Zijn Sagrada Familia in Barcelona is een belangrijke toeristische attractie geworden. Daarnaast heeft hij ook meubels ontworpen. De kunst en architectuur van Wenen komt ook uitgebreid aan bod. Met kunstenaars als Gustav Klimt, Egon Schiele, Otto Wagner en Josef Hoffmann.

Josef Hoffmann, sigarettendoosje, 1912Naast bovengenoemde kunstenaars komen o.a. aan bod: Jean Antonin Daum, Louis Majorelle, Carlo Bugatti, Otto Eckmann, Heinrich Vogeler, Franz von Stuck, Ludwig von Zumbusch, August Endell, Richard Riemerschmid, Michael Thonet, Adolf Loos, Koloman Moser, Mela Köhler, Akseli Gallen-Kallela, Georg Jensen, Frida Hansen, Eliel Saarinen, en Ethel Reed

Deze cursus kunt u ook prima volgen zonder dat u deel I heeft bijgewoond.

 

Welke kunstenaars werden besproken, klik hier

 

Praktische informatie:

Wijkcentrum de Groene Loper, Van Royenstraat 2 VoorburgEerste les op dinsdag 15 januari 2019

Amco Theater, Burgemeester Feithplein 97 Voorburg. Eerste les op donderdag 17 januari 2019

Theater Branoul, Maliestraat 12 Den Haag. Eerste les op vrijdag 18 januari 2019

Tijden: van 10.00 tot 11.30 uur.

De cursus kost € 150,00 voor 12 lessen. De laatste les is een excursie.

Vakantie: er zijn geen lessen in week 9, tussen 25 februari en 3 maart vanwege voorjaarsvakantie

Betaling op banknummer NL29 INGB 0003749227 t.a.v. A.M. Boorsma te Voorburg, graag met vermelding van de cursusnaam en de locatie.

Voor meer informatie, 070-3822130, of  06-383 627 54  of, abcurskunst@hotmail.com

Meer praktische informatie, klik hier