annemarie boorsma

Kunst op papier, Nederland, 1919-2019

Juni/juli 2019

In deze cursus van 5 lessen, zal worden ingegaan op verschillende grafische technieken: op de geschiedenis, de werkwijze en de artistieke mogelijkheden. Zo komen diepdruktechnieken aan bod als de ets, hoogdruktechnieken als de houtsnede en vlakdruktechnieken zoals de litho en de zeefdruk. Ook wordt ingegaan op de technieken en mogelijkheden van het tekenen en aquarelleren.

Johan DijkstraBesproken wordt bijvoorbeeld het werk van de van oorsprong Duitse kunstenaar Gerd Arntz. In 1934 verhuisde hij naar Den Haag en werd hij vooral in de jaren twintig en dertig van de 20ste eeuw bekend met zijn politieke prenten in de houtsnede techniek, waarbij hij zich onmiskenbaar liet inspireren door de taal van “De Stijl” en het “Russisch Constructivisme”. Uitblinkers op het gebied van de houtsnede zijn ook de kunstenaars van de “Ploeg”, de bekende Groningse kunstgroep die opgericht werd in 1918. Bijzonder zijn bijvoorbeeld de affiches die Johan Dijkstra en Hendrik Nicolaas Werkman maakten.

Schitterend van kleur zijn de etsen van Gea Karhof. Haar werk kenmerkt zich door een poëtische sfeer, waarbij ze zich laat inspireren door verre landen en het oude Egypte. Ook de kleurenetsen van Ru van Rossem zijn prachtig. Hij haalde zijn thema’s veelal uit de bijbel en de mythologie.

Ook Constant Nieuwenhuys haalde zijn thema’s uit de mythologie, maar daarnaast was hij opvallend begaan met het wereldleed, wat o.a. tot uiting komt in zijn aquarellen.

Paul Citroen, Sierk Schröder en Herman Gordijn hebben alle drie op geheel eigen wijze bezielde portretten gemaakt, in potlood, krijt of houtskool.

Naast bovengenoemde kunstenaars komen o.a. aan bod: Armando, Johfra, Jan Cremer, Ger Lataster, Jan Sierhuis, Co Westerik, Nicolaas Wijnberg, Herman Berserik, Aat Veldhoen, Marten Toonder, Peter van Straaten, Peter Vos, Cees Vlag, Kamagurka en Barbara Stok.

Praktische informatie:

Amco Theater, Burgemeester Feithplein 97 Voorburg. Eerste les op donderdag 6 juni 2019

Theater Branoul, Maliestraat 12 Den Haag. Eerste les op vrijdag 7 juni 2019

Tijden: van 10.00 tot 11.30 uur.

De cursus kost € 75,00 voor 5 lessen.

Betaling op banknummer NL29 INGB 0003749227 t.a.v. A.M. Boorsma te Voorburg, graag met vermelding van de cursusnaam en de locatie.

Voor meer informatie, 070-3822130, of  06-383 627 54  of, abcurskunst@hotmail.com

Meer praktische informatie, klik hier

 

Illustratie op deze pagina: Johan Dijkstra, Affiche “Naakt. Expositie De Ploeg”, 1923, houtsnede op papier, 55 x 40,5 cm. Stichting Johan Dijkstra Groningen.