annemarie boorsma

Het jaar 1969

Over beeldende kunst, design, theater en mode.

60 Claes Oldenburg, Fagends 1969In 1969 liepen jongeren met bloemen in het lange haar. Ook de jongens. En je sliep op de Dam en je vader en moeder noemde je bij de voornaam. Je was “baas in eigen buik”, je kind ging naar de kresj en hij/zij werd anti autoritair opgevoed. Je streed tegen burgerlijkheid en was voor vrede en democratie en deed mee aan demonstraties tegen de oorlog in Vietnam. Als student bezette je het Maagdenhuis in Amsterdam en je hield van geestverruimende middelen, de Rolling Stones, zenboedisme en vrije seks. Je was voor inspraak, gelijkheid tussen man en vrouw en de emancipatie van homo´s en lesbiennes en ook voelde je je solidair met de minderbedeelden. Je was voor het wittefietsenplan, uitgedacht door de Provo-beweging en aan de wand had je een rotaprint hangen met een vrijend paar van Aat Veldhoen. Voor drie gulden gekocht. Hogere kunst werd met ironie, humor en veel malligheid bestreden, en eigenlijk was gewoon alles kunst, was alles mooi. Ook de straat, het buurthuis, autobanden, wattenbolletje en plastic zakjes. Eigenlijk was iedereen een kunstenaar. De scheiding tussen kunstvormen werd vager. Beeldende kunstenaars gingen acteren, en noemde dat dan een performance of happening. Schrijvers gingen schilderen en/of acteren, acteurs gingen aan de slag met verf, maakten hun eigen kostuums en schreven hun eigen teksten.

Kunstenaar Wim T. Schippers plaatste midden in de zomer van 1969 een enorme versierde kerstboom op het Leidseplein in Amsterdam en in het Stedelijk Museum organiseerde curator Wim Beeren de tentoonstelling “Op losse schroeven”. Hij exposeerden er werken van kunstenaars die vernieuwende kunststromingen vertegenwoordigden zoals Arte Povera, Conceptuele kunst en Post Minimal Art. Zo waren er werken te zien van Joseph Beuys, Richard Long, Bruce Nauman, Maria van Elk, Mario Merz, Jan Dibbets, Ger van Elk en Marius Boezem.

1969 gilbert and georgeOp 9 oktober 1969 vond in de Amsterdamse Schouwburg Actie Tomaat plaats. Jonge theatermakers in opleiding wierpen tomaten naar de acteurs van de Nederlandse Comedie. Dit toneelgezelschap werd gezien als een elitair bolwerk dat zo snel mogelijk afgeschaft diende te worden. Nieuwe experimentele gezelschappen werden opgericht. De voorstellingen vonden nogal eens plaats op straat, in tenten, verpleeghuizen, gevangenissen of kraakpanden.

Naast bovengenoemde kunstenaars worden o.a. besproken: Armando, Gilbert & George, Niki de Saint Phalle, Carolee Schneemann, Yayoi Kusama, Donald Judd, Robert Smithson, Andy Warhol, R.B. Kitaj, George Segal, Edward Kienholz en Claes Oldenburg.

Datum/ Tijd: donderdag 16 mei 2019 in het Amco Theater, Burgemeester Feithplein 97 te Voorburg van 10.00 tot 11.00 uur, en

vrijdag 17 mei 2019 in Theater Branoul, Maliestraat 12 te Den Haag, ook van 10.00 tot 11.00 uur.

Toegang: € 12,50, bedrag graag overmaken op banknummer: NL29 INGB 0003749227

Aanmelden:  abcurskunst@hotmail.com, of 070-3822130

 Illustraties: Claes Oldenburg, Flagends, 1969, Gilbert & George, Living Sculpture, Stedelijk Museum Amsterdam, 15 november 1969.