Deze cursus van 11 lessen gaat over beeldhouwers die werkten na 1880, te beginnen bij de Franse beeldhouwer Auguste Rodin. Hij liet zich inspireren door Michelangelo en de Franse gotiek. Toch zijn Rodin’s beelden vroegmodern door de expressiviteit en de grote aandacht die hij had voor materialen en structuren. Bijzonder is ook het zeer expressieve werk van de Duitse beeldhouwers Wilhelm Lehmbruck en Ernst Barlach.
De Britse beeldhouwer Henry Moore had grote belangstelling voor de precolumbiaanse Maya-en Incakunst uit Zuid-Amerika. Zijn beelden zijn vaak gedeeltelijk figuratief, soms geometrisch en soms organisch. Zijn werken worden vaak vergeleken met die van landgenoot Barbara Hepworth.
De Italiaan Marino Marini liet zich weer inspireren door de Etruskische kunst. Vooral zijn ruiters te paard zijn wereldberoemd geworden. De Spanjaard Pablo Picasso is vooral als schilder beroemd geworden. Er wordt wel eens vergeten dat hij ook prachtige beelden heeft gemaakt: nogal eens van afvalmateriaal!
Bijzonder zijn ook de bewegende plastieken van Alexander Calder en Jean Tinguely. Of de vrolijke Nana’s van Niki de Saint Phalle. Aantrekkelijk zijn de vaak humoristisch volle mensfiguren van de Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero en de hyperrealistische werken van de Amerikaan Duane Hanson of de assemblagekunst van Panamarenko.
Behalve bovengenoemde beeldhouwers worden besproken: Camille Claudel, Constantin Brancusi, Alberto Giacometti, Rik Wouters, Ossip Zadkine, J.Lipchitz, Jean Arp, Anthony Caro, Giacomo Manzu, Naum Gabo, Claes Oldenburg, José Vermeersch, Igor Mitoraj, Lynn Chadwick en Stephan Balkenhol.
De lessen worden online gegeven. Cursisten ontvangen een link die toegang geeft tot een speciale cursisten-pagina met daarop alle 11 lessen. Daarnaast vindt u er boekenlijsten en andere interessante filmpjes.
U kunt de lessen bekijken wanneer u maar wilt. De cursus staat vier maanden lang online
Voor deze online- cursus betaalt u € 115,00
De lessen duren 1 tot 1 1/2 uur
Voor aanmelding en meer informatie, 070-3822130 of abcurskunst@hotmail.com