annemarie boorsma

ONLINE LEZINGEN

De lezingen gaan over de kunst van de 19de en 20ste eeuw.

De onderwerpen van de lezingen staan hieronder genoteerd. (naar beneden scrollen) Er zijn korte en langere lezingen. De lezingen “Naakt of bloot. Het vrouwelijk naakt in de schilderkunst van de negentiende eeuw, deel I”, “Tuschinki, de mooiste bioscoop ter wereld” en “Oedipus”,  krijgt u van mij cadeau. U klikt simpelweg op de link (hoofdletters, vet gedrukt) en kunt de lezingen bekijken wanneer en waar u maar wilt. Voor de andere lezingen geldt: u mailt mij en geeft aan welke lezing of lezingen u wilt volgen. Zodra de lezing/lezingen online staan ontvangt u de gegevens. De lezingen: “Naakt of bloot. Het vrouwelijk naakt in de schilderkunst van de 19de eeuw. Deel II, Meestervervalser Han van Meegeren” en Sterren op het doek (en op papier) kunt u nu al aanvragen. De andere lezingen volgen binnenkort. Bovendien wordt de lijst met onderwerpen steeds uitgebreid. Het is de bedoeling dat al de lezingen die ik in dertig jaar gegeven heb online komen te staan.

Nu online:

Naakt of bloot. Het vrouwelijk naakt in de schilderkunst van de 19de eeuw. Deel I

Een lezing over de geboorte van Venus (of Aphrodite). Over staande en liggende Venussen en haar aardse zusters. Maar ook over zittende baadsters, zowel de goddelijke als de aardse varianten. Besproken worden de kunstenaars: JeanAugust- Dominique Ingres, William Bouguereau , Odilon Redon, Jacques-Louis David, Antoine-Joseph Wiertz, Alexandre Cabanel, Gustave Courbet, Edouard Manet, Lawrence Alma-Tadema en Anders Zorn.

Duur: ongeveer 60 minuten

Deze lezing krijgt u cadeau, klik op link: NAAKT OF BLOOT

Nu online:

Tuschinksi, de mooiste bioscoop ter wereld

Een lezing over deze prachtige bioscoop in Amsterdam die door een panel van deskundigen van de Britse editie van ”Time Out Magazine” tot de ‘mooiste bioscoop in de wereld’ werd uitgeroepen. De bioscoop is opgericht door Abraham Tuschinski in 1921. Het is een droompaleis met een elegante mix van art deco, art nouveau en modernistische accenten.

Duur: ongeveer 30 minuten.

Deze lezing krijgt u cadeau klik op link: TUSCHINSKI

Nu online:

Oedipus

Een lezing over Oedipus en hoe hij afgebeeld wordt in de beeldende kunst. Oedipus is een personage uit de Griekse mythologie. Sophocles schreef ca. 429 voor Christus een schitterend toneelstuk over hem: ‘Oedipus Rex’. Oedipus is koning van Thebe en ontdekt dat hij zonder dat hij het wist de moordenaar van zijn eigen vader was en het bed deelde met zijn eigen moeder. In de beeldende kunst wordt Oedipus vaak afgebeeld met de sfinx. De sfinx, een weerzinwekkend wezen, komt met een moeilijk raadsel dat hij moet oplossen… Kunstenaars komen aan bod als JeanAugust- Dominique Ingres, Gustave Moreau, Franz von Stuck, Fernand Knopff en Jean Cocteau.

Duur: ongeveer 40 minuten

Deze lezing krijgt u cadeau. Klik op link: OEDIPUS

Nu online:

Naakt of bloot. Het vrouwelijk naakt in de schilderkunst van de 19de eeuw. Deel II

Een lezing over verleidelijke vrouwen, Madonna’s, Eva’s en prostituees. Over Godinnen, nimfen en sirenen en over vrouwen die toilet maken en kwetsbare vrouwen. Gesproken wordt over de kunstenaars: Antoine-Joseph Wiertz, Felicien Rops, Gustave Courbet, John William Waterhouse, Gustave Moreau, Anders Zorn, Pierre-Auguste Renoir, Edgar Degas, Edvard Munch, Franz von Stuck en Gustave Klimt.

Duur: ongeveer 70 minuten

Kosten: € 10,00. Stuurt u me een bericht als u deze video wilt zien. E-mail: abcurskunst@hotmail.com

Nu online:

Meestervervalser Han van Meegeren

Een lezing over meestervervalser Han van Meegeren. Van Meegeren kon schilderen als Johannes Vermeer en Frans Hals. Hij verkocht zijn zogenaamde 17de eeuwse schilderijen voor enorme bedragen. Bekende kunstkenners, zoals Abraham Bredius, waren ervan overtuigd dat ze nieuwe Vermeers hadden ontdekt. Na de tweede wereldoorlog moest van Meegeren erkennen dat hij de zogenaamde Vermeers had geschilderd. Hij werd toen niet geloofd…

Duur: ongeveer 70 minuten

Kosten: € 10,00. Stuurt u me een bericht als u deze video wilt zien. E-mail: abcurskunst@hotmail.com

Nu online:

Sterren in beeld (en op papier)

Over Franse actrices, acteurs, zangers en cabaretiers, die geportretteerd werden door kunstenaars van het impressionisme, het postimpressionisme en de Art Nouveau, zoals Jeanne Samary, Henriette Henriot, La Goulue, Jane Avril, Loie Fuller, Isadora Duncan,  Yvette Guilbert, Aristide Bruant en Sarah Bernhardt. Gesproken wordt o.a. over de kunstenaars: Edgar Degas, Pierre-Auguste Renoir, Henri de Toulouse-Lautrec en Anders Zorn.

Kosten: € 10,00. Duur: ongeveer 90 minuten.Stuurt u me een bericht als u deze video wilt zien. E-mail: abcurskunst@hotmail.com

Zeus en zijn sterfelijke minnaressen.

De klassiek schrijver Ovidius beschrijft in zijn Metamorphosen hoe oppergod Zeus (Jupiter) vele prachtige aardse vrouwen bemint. Hij moet zich wel vermommen: als een stier, een buitje gouden regen, of als een adelaar. Kunstenaars worden besproken als Gustave Moreau en Gustave Klimt  

Duur: ongeveer 20 minuten

Kosten: € 5, 00

Hamlet en Ophelia in beeld

Hamlet, het beroemde toneelstuk van William Shakespeare, is vaak afgebeeld in de 19de eeuw. Vooral door de kunstenaars van de Engelse kunstgroep: de prerafaëlieten . Aan de hand van een aantal prachtige schilderijen wordt het verhaal verteld van dit tragische verhaal van Hamlet en zijn geliefde Ophelia. Kunstenaars komen aan bod als: Dante Gabriel Rossetti, John Everett Millais en Odilon Redon.

Duur: ongeveer 20 minuten

Kosten: € 5, 00

De Trojaanse oorlog

In de Griekse mythologie speelt de Trojaanse Oorlog een zeer belangrijke rol. Homerus beschreef in zijn Ilias en Odyssee de vele, vaak bizarre gebeurtenissen tijdens deze legendarische oorlog. In de 19de eeuw vormden deze verhalen een onuitputtelijke bron voor beeldende kunstenaars. Aan de hand van werken van kunstenaars als JeanAugust- Dominique Ingres, Gustave Moreau en John William Waterhouse worden de verhalen verteld die speelden tijdens deze oorlog die begon met een schoonheidswedstrijd tussen drie godinnen…

Duur: ongeveer 60 minuten

Kosten: € 10,00

The Sixties, beeldende kunst, design, theater en mode

Een lezing over Provo, Twiggy, Aktie Tomaat, de zitzak en nog veel meer. Besproken worden kunstenaars als Aat Veldhoen, Andy Warhol, Yayoi Kusama en Niki de Saint Phalle.

Duur: ongeveer 60 minuten

Kosten: € 10,00

Verwacht:

Lezingen die ook binnenkort online worden gezet: “Hommage of persiflage, een andere kijk op  iconische kunstwerken”, “Nederlandse schrijversportretten”, “De kunst van Gertrude Stein”, “De kunst van Peggy Guggenheim” , “Frida Kahlo en “ De vrouwen van Picasso”, “Haagse Art Nouveau architectuur”, en “Beelden uit het Haags theaterleven”.

Online lessen en lezing over kunst rond 1900

In april 2020 zijn een aantal lessen opgenomen van de cursus over Haagse kunst in het Amco Theater te Voorburg door Ron Sikking. Daarnaast heb ik in 2020 een lezing gegeven met als thema: ” Van Madonna tot lichtekooi, over de vrouw in de kunst rond 1900″, in Studio Sophia te Den Haag. Die lezing werd toen gehouden op het Art Nouveau Festival.

U kunt de lessen en de lezing bekijken op: online lessen.

Wilt u zich aanmelden voor een lezing of lezingen, of wilt u meer informatie, neemt u dan contact met mij op. U ontvangt een mail waarop een link die u toegang geeft tot de lezing. In de mail staat ook het bankrekeningnummer waarop u het bedrag kunt overmaken.

Wilt u een mail ontvangen zodra een lezing online staat, neemt u dan contact met mij op.

Tel.: 070-3822130

E-mail: abcurskunst@hotmail.com